Vendée History Museum

Stealth

An emblematic building in green and bronze that deconstructs monumentalism for the benefit of a sense of openness to the landscape. At once spectacular and discreet.

A building hidden away amidst forested meadows in the Vendée. A vast green roof that, in summer and in winter, whether covered in plants or bare, blends into the meadow on which it rests. A museum that one enters by walking along and discovering each part of the façade. The creation of a history museum in Lucs-sur-Boulogne was a significant challenge. The apparent paradox between the will to create an attractive cultural space scaled to the surroundings and the wish to blend it into the landscape was resolved by the beauty of the site itself, a landscape of forest groves and rivers. The building is an event that is both expressive and discreet, embedded in the natural terrain. The museum entrance lies at the convergence of two paths. Inspired by the sunken pathways of the Vendée, a crossing highlights the pathway from the parking to the museum entrance. It takes visitors progressively deeper into the landscape and history of the Vendée. From the lower pathway, the museum is perceived as a sequence that punctuates the walk. The relief of the green roof and the facets of this large canopy are adapted to the volumes of the various interior spaces. Its inertia and large overhangs provide protection from the sun for the exhibition halls and conservation areas.

This project was nominated for the 2005 Equerre d’Argent Prize and presented at the 2008 Venice Biennale of Architecture.

PROGRAM
Construction of the Historial de Vendée History Museum
CITY
Les Lucs-sur-Boulogne (France)
CLIENT
Conseil Général de la Vendée
CONTRACTORSHIP
PLAN.01, architect
Michel Joyau, associate architect
Arest, structure engineering
Delta Fluides, fluids engineering
Paysage & Lumière, landscape designer
ECB, financial management
Acora, scenography
Capri, acoustician
La bonne merveille, graphic designer
SURFACE
6,500 m² (net)
COST
€8,600,000 (pre-tax)
TIMELINE
Delivered in 2006

Housing units in Pontoise

to this project

Crematorium in Amiens

to this project

Rennes Municipal Crematorium

to this project

Velodrome for the 2016 Madrid Olympics

to this project

Franco-British Thiepval Memorial

to this project

Arts and Cultural Center in Courbevoie (project 1)

to this project

Arts and Cultural Center in Courbevoie (project 2)

to this project

Campus of Justice in Madrid

to this project

Citadelle Museum in Verdun

to this project

Memory Center of French Guyana

to this project

Eco-collective-housing in Paris

to this project

Conservatory of Music and Dance in Lillebonne

to this project

Headquarters of the WTO in Geneva

to this project

Funerary center in Saint-Etienne

to this project

Mall in Epinay

to this project